Kartofler på mange måder

En af kartoflens mange gode egenskaber er, at den kan tilberedes på utallige måder – se nogle af mulighederne her

Vi kender alle til kogte kartofler, kartoffelmos og bagte kartofler. Men listen af muligheder er meget længere og nærmest umulig at fuldende. Herunder finder du et udvalg af de mange tilberedningsmuligheder, der er med kartofler.

Pommes frites
Stænger eller små både af kartofler, som er friturestegt og drysset med salt.

Chips
Friturestegte tynde kartoffelskiver, ofte drysset med salt og/eller kryderier.

Pomme allumette
Pande- eller friturestegte tændstiktynde kartoffelstrimler.

Pomme Anna
Kartoffelskiver penslet med smør, krydret med salt og peber og drysset med finthakket løg. Herefter bagt i et fad i ovnen.

Pomme noisette
Kartofler udboret til størrelse som hasselnødder. Herefter blancheret, stegt gyldne i smør og krydret med salt.

Pomme château
Skrællede kartofler, der er skåret i stykker på størrelse med store oliven, blancheret og stegt i smør. Inden de bliver serveret, bliver de drysset med salt og hakket persille.

Bagte kartofler
Store kartofler bagt i ovn. Indmaden kan tages ud og røres med forskelligt fyld, hvorefter fyldet lægges tilbage i skallen, og det hele bages eller gratineres med ost i ovnen.

Brasede kartofler
Populær betegnelse for stegte kartofler.

Brunede kartofler
Små, kogte, pillede kartofler, der er stegt i sukker og smør.

Hasselback-kartofler
Mellemstore kartofler som er skrællede og næsten skåret helt igennem i tynde skiver. Derefter er de penslet med olie og drysset med salt og bagt i ovnen.

Kartoffelmos
Melede kartofler der er kogt møre i vand uden salt og derefter pureret med smør, mælk, salt og peber.

Kartoffel kroketter
Kogte, mosede kartofler, der er rørt op med smør, æggeblommer og krydderier. Bagefter er massen formet som aflange cirkler, paneret i æg og rasp og stegt i olie.

Kartoffelsoufflé
Melede kartofler, der er kogt og purerede. Herefter er de blandet med fløde, æggeblommer, krydderier og piskede æggehvider. Til sidst bagt i en skål, drysset med rasp, og toppet af med ost.

Pomme pont-neuf
Store kartofler der er skåret i 1x1x3 cm og tilberedt som pommes frites.

Pommes gaufrêttes
Store kartofler, der er skåret på et specielt jern, der giver kartoffelskiver, som ligner en rist eller vaffel med små huller. Kartoffelskiverne er herefter stegt i friture.

Rösti
Revne kartofler, der er presset sammen til en tyk pandekage og stegt i smør.